De Delftse startup Nerdalize maakt een doorstart onder de paraplu van investeerder Catena uit Amsterdam. Het innovatieve bedrijfje wil huizen verwarmen met restwarmte van computers, maar werd op 27 december failliet verklaard.
Curator Annemiek te Kiefte zegt tegen RTL Z dat er meerdere gegadigden waren om Nerdalize nieuw leven in te blazen. “Maar Catena kwam met het beste bod. Het bedrijf kan daardoor worden doorgezet, en er is wat geld voor de schuldeisers. Dat is het beste dat je in deze situatie kan wensen.”
Toch vissen de crowdfunders die de drie jonge oprichters hebben geholpen hun bedrijf van de grond te krijgen hoogstwaarschijnlijk achter het net bij deze doorstart, laat de curator weten. “Zij staan achter in de rij. Eerst moeten de kosten van de curator en de partijen die zijn ingeschakeld voor de afwikkeling van het faillissement worden betaald, en de vorderingen van de fiscus en het UWV.”
Nerdalize werd in 2013 opgericht door Boaz Leupe, Florian Schneider en Mathijs de Meijer. Zij werden geprezen en gesteund bij hun innovatieve methode om huizen te verwarmen.
“We halen de servers uit de klassieke datacenters en plaatsen ze bij particulieren thuis. Zo vermijden we de kosten die verbonden zijn met het bouwen en runnen van een datacenter, én bespaart de huiseigenaar op verwarmingskosten”, zei CEO Leupe tegen het Belgische magazine MO*.
Energieleverancier Eneco nam een minderheidsbelang in het techbedrijfje en in 2017 werd 762.000 euro opgehaald via crowdfunding. De startup kreeg internationaal behoorlijk wat aandacht, onder meer van voormalig Google-topman Eric Schmidt. Toch was het in financieel opzicht aanpoten. Nerdalize boekte in 2017 een verlies van 882.000 euro, zag RTL Z in het jaarverslag. Ook had de startup op dat moment een negatief eigen vermogen van meer dan acht ton. Eind 2019 moest bovendien het eerste deel van een lening van 2 miljoen euro worden afgelost.
Volgens het eerste faillissementsverslag dat eind januari werd gepubliceerd was het bankroet van Nerdalize "een combinatie van factoren, waaronder het feit dat het bedrijf maandelijks een verlies draaide, er daardoor kapitaal nodig was, en de aandeelhouders en de externe financiers geen nieuwe financiering wilden verlenen."
Bij het bedrijf werken twintig mensen, het is nog niet bekend of al die banen kunnen worden behouden.